Hur lägger jag till en ny fråga i ett frågeformulär?

1. Gå till administrationen (kugghjulet) följt av fliken frågeformulär.
2. Klicka på plustecknet för det frågeformulär du önskar skapa en fråga för.

3. Välj vilken typ av fråga du önskar skapa. Du kan välja mellan följande alternativ:

• Fritextfråga - Kan skapas med eller utan textredigerare

• Rullgardinsmeny - Kan skapas som en envalsfråga eller flervalsfråga

• Ja/Nej fråga - Fråga med ja och nej svar

4. Fyll i ett namn för din fråga.

5. Lägg till en hjälptext för din fråga. Hjälptexten blir synlig i den vy som frågan skall besvaras i.

6. Välj om du vill skapa en koppling till din fråga. Du kan koppla din fråga till en ja/nej fråga eller till ett alternativ i en rullgardinsmeny.

Genom att koppla en fråga av typen rullgardinsmeny eller fritext till en Ja/Nej fråga kan du utifrån det angivna svaret välja att fråga efter mer information.
Observera att frågan enbart dyker upp om din Ja/Nej fråga besvaras med Ja.

Säg exempelvis att du har en Ja/Nej fråga som lyder: “Känsliga personuppgifter?”. Om svaret sätts till ja kan du, genom att ha kopplat samman frågan med en rullgardinsmeny eller fritextfråga, be användaren att dokumentera ytterligare information.

7. Välj om du vill göra din fråga obligatorisk. Se bilden nedan:

Frågan blir nu obligatorisk att svara på för den vy där ditt frågeformulär finns tillagt. Om en användare missar att fylla i en obligatorisk fråga, kommer ett meddelande om att obligatoriska uppgifter saknas att visas för användaren.